ISSN 1804-8323

DOPORUČUJEME

Prohlášení předsedy ČSG

datum 27.03.2020 vlozil Karel Kubata kategorie Události

Prohlášení předsedy Českého svazu greenkeeperů: Vážení kolegové, greenkeepeři, golfisté, vím, že v této turbulentní době je na Vás vyvíjen tlak ze všech stran, a není lehké predikovat vývoj situace nejen u nás, ale i ve světě. Mnoho organizací a celků vydává spousty informací, nařízení, omezení, simulací, které je třeba respektovat a pod., ale je třeba si také otevřeně říci, že dříve či později pocítíme tíhu dnešní doby všichni. Nechci být ale negativní. Naše společnost již v minulosti mockrát dokázala, že když jde do tuhého, tak jsme se vždy dokázali semknout. Věřím proto, že až se podaří utlumit tlak nemoci Covid 19 na populaci, nastane doba, kdy všichni budou muset zabrat v zájmu celku, a věřím také, že nás greenkeepery golfisté podrží tím, že budou chodit hrát a tím budou vytvářet tlak na potřebu naší odbornosti v resortech a na hřištích. Věřím také, že léta strávená naší investicí do vzdělávání sama sebe se nakonec vyplatí. Toto prohlašuji s vědomím, že jsme ve službách, a ty jsou v tomto případě postradatelné. Golf je gentlemanský sport a greenkeepeři na celém světě jsou féroví lidé. Jsou v klubech po celém světě ceněni nejen za svoji práci pro hřiště, ale hlavně za vysoký morální kredit. Dobrým greenkeeperem zkrátka nemůže být člověk bez charakteru, a proto jsem si i já vybral tuto práci a jsem hrdý na to, že mohu s Vámi toto poslání sdílet. Budu se všemožně zasazovat o co nejmenší dopad vzniklé situace na náš Svaz. Věřím také Partnerům ČSG jako nikdy předtím, že udělají, co je v jejich silách, abychom společně dokázali náš krásný sport udržet v popředí zájmu veřejnosti. Tak budou mít i majitelé a provozovatelé nástroj na propagaci golfu a potažmo tedy i hřišť samotných jako nástroje pro udržitelný rozvoj naší krajiny, zdraví populace, ekologizace a vůbec všech pozitivních dopadů na společnost jako celku. Všichni víme, že golf je jeden z nejzdravějších sportů vůbec. Věřím, že prosperita nás všech je se zdravím pevně spjata, a může se v budoucnu stát klíčem k úspěšnému přestání podobných tlaků. Kdo jiný by měl odolat než zdravý sportující jedinec ve zdravém prostředí. Drazí kolegové, nechci tímto prohlášením v žádném případě politikařit, protože to není zapotřebí a bylo by to přinejmenším malicherné, ne-li sprosté. Jak jistě všichni víte, žádný tlak patogena netrvá věčně. Nyní ale musíme ze všech sil bojovat, dodržovat hygienu a táhnout za jeden provaz. Prosím chraňte sebe a své blízké, jak to jen půjde a zachovejte chladnou hlavu a střízlivou mysl. Za sebe, a troufám si říci i za celý výkonný výbor ČSG, Vám ze srdce přeji hlavně pevné zdraví… ostatní přijde. Michal VOIGTS

Green 4/2019

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

podařilo se vám o Vánocích vyhnout legendární ruské pohádce Mrazík, kterou zná už nazpaměť pomalu každý? Zavoněl ve vaší kuchyni dozlatova upečený pták s křupavou kůrčičkou, třeba kachna nebo kuře, a tak hrozilo, že vám štěstí ulétne z domu? Zvolili jste k novoroční mu obědu raději čočku (plní přání mít u sebe peníze po celý rok), nebo jste si pochutnali na prasečím rypáčku (malé prase je symbolem štěstí)? Možná však, že jste si sváteční atmosféru spojili hlavně s výrobou domácího svařáku, nebo pečením/spíše sušením sněhových bílých pusinek. Ale možná jste se nijak nepřemáhali, nestresovali. Nic z toho přece nebylo povinné...

V naší redakci (dvacet let ve stejném složení) jsme rčením, příslovím či pranostikám nepropadli, ale stejně jsme se lehkému chvění kolem žaludku úplně neubránili. Do semilské tiskárny jsme totiž ve dnech na přelomu starého a nového roku začali posílat nový zimní Green. Odvedli jsme dobrou práci, podařilo se nám připravit vydání, které nezklame? A které inspiruje a bude již tradičně splňovat vysoké odborné požadavky? A taky na nic důležitého nezapomene - třeba na sladkou společenskou tečku za uplynulou sezónou, průlomovou mimo jiné záštitou České golfové federace nad historicky první Cenou Českého svazu greenkeeperů.

„Dohodli jsme se na principu, který by měl v rámci Večera českého golfu s ohledem na snad nově vzniklou tradici probíhat. Bylo zde hodně večerů, na kterých ani nepadlo slovo greenkeeper, přestože jsme jako svaz členem federace a jsme velmi činní,“ říká na straně 21 v materiálu „Český golf ocenil nejlepší“ pan Michal Voigts, předseda ČSG. „Jsme rádi, že si vedení ČGF uvědomuje, že greenkeepeři jsou nedílnou součástí rozvoje byznysu v českém golfovém prostředí a že je potřeba je také trochu zviditelnit,“ těší Voigtse nově vyvinutý zájem o propagaci oboru, ve kterém nelze bodově hodnotit, jako třeba u krasobruslení. „Greenkeeping není disciplína, která by se měla ohodnocovat slovem nejlepší. Bylo by nešťastné lacině vyzdvihnout jméno některého z aktivních greenkeeperů z našich nejlepších hřišť, kde jsou podmínky pro práci úplně jiné než na lidové devítce mimo velká města,“ upřesňuje Michal Voigts s tím, že oceněného (letos pana Jaroslava Pavelčáka) vybral výkonný výbor, který má největší povědomí o tom, kdo a jak se o rozvoj greenkeepingu v Česku zasloužil. Sluší se dodat, že ČSG slaví v těchto dnech dvacet let své existence. Historické chvíle spojené se založením budou oficiálně slavnostně připomenuty na výroční konferenci, která se bude ve dnech 12. – 13. února konat s tradičním odborným seminářem v prostorách ČZU v Praze – Suchdole.

Někdo má v plánu velké změny a jiný naopak neplánuje měnit nic, protože je spokojený. Ale co si budeme povídat, 2020 zní velkolepě! Je to kulaté, jubilejní, mělo by to stát za to! Takže, co máte v plánu vy?

Přeji Vám pohodové čtení, chuť do práce

a hodně trávníkářských úspěchů!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor

Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan