ISSN 1804-8323



DOPORUČUJEME


Co obsahuje komerční kompost?

datum 27.11.2018 vlozil Luboš Procházka kategorie Zajímavosti

V Americe proběhl případ, který nám dokáže problematiku komerčních kompostů dost přiblížit. Kalifornie požadovala po Los Angeles, aby snížila odpad ze skládky. Město našlo ideální řešení – kompost! Protože velké procento odpadu pocházelo z trávníků, zahrad a parků jednalo se o ideální řešení – nejenže se město zbavilo odpadu, taktéž na tom vydělalo peníze při prodeji kompostu. Kontaminovaný kompost Avšak pak přišly nepříznivé zprávy. Pěstitelé, kteří tento kompost použili, si všimli vysokých ztrát plodin. Důvodem byla přítomnost Clopyralidu (PDF), pampeliškového herbicidu, obsaženého v losangeleském kompostu. Kompostové programy města se tak museli náhle zastavit z důvodu „kontaminovaného kompostu“. Clopyralid není jediný kontaminant, o který se museli starat kupující komerčního kompostu. Existuje široká škála herbicidů, pesticidů, těžkých kovů a dalších chemikálií, stejně jako bakteriálních patogenů, které se mohou dostat do komerčního kompostu. Hromada problémů Kontaminace je pouze součástí problému týkajícího se komerčních kompostů. Některé komposty, které používají nadměrné množství odpadů z hospodářských zvířat, nemusí být přínosné pro mladé rostliny, protože poskytují příliš mnoho dusíku. Řízení kompostu je velmi obtížné. Je to probíhající proces, který může trvat měsíce, dokonce roky. Existuje neustálý proud materiálu, který se stále mění, a to, co bude vycházet za šest měsíců, bude jiné než to, co vychází dnes. Existuje silné přesvědčení, že proces kompostování vytváří něco přírodního, ale to není vždy pravda, v závislosti na tom, z čeho je kompost vyroben. Všude samé toxiny Různé toxiny se dostávají do komerčního kompostu různými způsoby. Listy vybírané z městských obrubníků a ulice často obsahují ropné a jiné odpady z automobilů. Zvířata a jiné živočišné výkaly se mohou dostat do městského kompostu, a pokud nemají povolené vysoké teploty, nebo dostatečně dlouhou dobu kompostování, mohou do produktu vnášet patogeny. Totéž lze říci i o potravinářských odpadech, které jsou běžně přidávány do programů komunálního kompostu. Kompost vyráběný ze zelených recyklačních programů je často kontaminován materiály, od azbestu až po vedlejší produkty ropy z kartonů ošetřených voskem. Získejte nejlepší kompost Problém s komerčním kompostem spočívá v tom, že nevíme, co skutečně obsahuje. Pročítáním štítků zjistíte jen to, že produkt je bezpečnější, než jste si původně mysleli (což může být jen reklamní tah). Avšak kompost můžete snadno zkontrolovat, abyste zjistili, zda je hotový, jinými slovy – je stabilní a připravený k použití. Ujistěte se, že má pouze snadno identifikovatelné komponenty, jako jsou listy, trávy, nebo dřevní štěpky. Vložte hrst do plastového sáčku, uzavřete vak a nechte ho tak po dobu 24 hodin. Pokud při jeho opětovném otevření kompost zavání, pravděpodobně není hotový. Pomocí testovací sady pH, zjistíte pH vašeho kompostu. Některé státní zemědělské odbory testují kompost na odpadní produkty. Takové testování je levné a obsahuje množství rozpustných solí, bilanci dusíku a uhlíku a přítomnost těžkých kovů. Ti, kteří kupují velké množství kompostu pro terénní úpravy, nové dvory, nebo zahrady, by měli zvážit kontrolu u své místní státní zemědělské pobočky. Vytvořte si vlastní kompost Nejlepší způsob, jak se ujistit, že váš kompost nepřináší chemikálie, toxiny, nebo patogeny do půdy, je vytvořit si vlastní kompost. Postupujte podle technik pro výrobu kompostu a vyhýbejte se sběru kontaminovaných zdrojů (jako jsou listy u silnice, trávník na zahrádce u frekventované silnice atd.). Ujistěte se, že kuchyňské oškrabky, které pocházejí z produktů nakupovaných v obchodě, byly dobře umyté. Sledujte dobrou ekologickou praxi kolem dvora a zahrady, abyste zabránili vstupu chemikálií na trávu do zeleného odpadu. Požádejte své sousedy, aby udělali totéž.

Green 1/2019

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

letos začínáme již šestnáctou jarní sezonu, kdy nezávislý odborný čtvrtletník GREEN pravidelně vychází. V editorialu jeho prvního čísla, jehož výrobu si ČSG v roce 2003 zadal u vydavatelství Unigolf, čteme: „Greenkeeping je v zahraničí velmi respektovaný obor (i v Čechách si už hráči rychle zvykají na stále vyšší standardy z hlediska dokonalosti herních povrchů), podle nás si zaslouží odpovídající kvalitní tiskovinu… máme nemalé ambice stát se vítaným pomocníkem všech vás, kteří ke své práci potřebujete spíš odborné a zasvěcené informace… vycházet bude na minimálně 16 křídových stranách v plnokrevném provedení... a cíleně rozesílán všem členům ČSG, do všech golfových klubů jejich prezidentům, manažerům a konkrétním správcům hřišť, také do významných českých vzdělávacích center včetně Vysoké školy zemědělské v Praze a Mendelovy univerzity v Brně.“

Těší mě, že minimálně dva poslední „závazky“ se nám postupně podařilo naplnit (a stále daří) více než dobře. Na GREEN dnes narazíte v klubovnách golfových klubů a fotbalových týmů nejen v celé České i Slovenské republice, na pracovních stolech profesionálů – trávníkářů, na odborných akcích i na zajímavých událostech vyloženě sportovního nebo společenského významu…

Je to tak trochu malý zázrak, že náš časopis, fungující pouze z vlastních zdrojů, se nejen prosadil, ale i udržel v konkurenci velkých celků. Ty mají naprosto jiné možnosti a finanční prostředky. Všechno je samozřejmě o každodenní práci. Nás, spolupracujících kolegů a svazových firemních Patronech. Ale především je to o vás, o našich čtenářích. Nadále přivítáme jakýkoliv projev vaší přízně, popřípadě nepřízně, nebo i doporučení, o čem byste si v novém Greenu nejraději přečetli. Bráníte nám rovněž usnout na vavřínech – proto jsme například do tohoto vydání přinesli novou grafiku. Jde o správný krok, podařil se? Těšíme se na další spolupráci! Jsme rádi a vážíme si toho, že vzhledem k vašemu zájmu můžeme působit v oblasti greenkeepingu, která je i díky vám plná dění a aktivit. Na základě toho je každé čtvrtletí o čem psát a informovat, a náš časopis má smysl.

Mimochodem, téměř na den přesně, v prvních únorových dnech před 300 lety, vyšla první česká periodická tiskovina. Kuriozitou bylo, že ještě nepoužívala titulky, takže byla dost nepřehledná. Zprávy v Sobotních (Outerních) Pražských poštovských novinách z rozličných zemí a krajin přicházející s obzvláštním Jeho císařské a královské milosti obdarované (tak zněl jejich celý název, poštovské proto, že vycházely v sobotu a v úterý – tedy ve dnech, kdy jezdila pošta, která je také rozvážela) byly sice datovány, ale řazeny nikoli chronologicky, ani podle důležitosti. Nýbrž tak, jak se redaktorovi dostaly do rukou. A to někdy, jak si lze dobře představit, trvalo celou věčnost.

Přeji Vám pohodové čtení, chuť do práce a radost z úspěchů!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan