DOPORUČUJEME


Co obsahuje komerční kompost?

datum 27.11.2018 vlozil Luboš Procházka kategorie Zajímavosti

V Americe proběhl případ, který nám dokáže problematiku komerčních kompostů dost přiblížit. Kalifornie požadovala po Los Angeles, aby snížila odpad ze skládky. Město našlo ideální řešení – kompost! Protože velké procento odpadu pocházelo z trávníků, zahrad a parků jednalo se o ideální řešení – nejenže se město zbavilo odpadu, taktéž na tom vydělalo peníze při prodeji kompostu. Kontaminovaný kompost Avšak pak přišly nepříznivé zprávy. Pěstitelé, kteří tento kompost použili, si všimli vysokých ztrát plodin. Důvodem byla přítomnost Clopyralidu (PDF), pampeliškového herbicidu, obsaženého v losangeleském kompostu. Kompostové programy města se tak museli náhle zastavit z důvodu „kontaminovaného kompostu“. Clopyralid není jediný kontaminant, o který se museli starat kupující komerčního kompostu. Existuje široká škála herbicidů, pesticidů, těžkých kovů a dalších chemikálií, stejně jako bakteriálních patogenů, které se mohou dostat do komerčního kompostu. Hromada problémů Kontaminace je pouze součástí problému týkajícího se komerčních kompostů. Některé komposty, které používají nadměrné množství odpadů z hospodářských zvířat, nemusí být přínosné pro mladé rostliny, protože poskytují příliš mnoho dusíku. Řízení kompostu je velmi obtížné. Je to probíhající proces, který může trvat měsíce, dokonce roky. Existuje neustálý proud materiálu, který se stále mění, a to, co bude vycházet za šest měsíců, bude jiné než to, co vychází dnes. Existuje silné přesvědčení, že proces kompostování vytváří něco přírodního, ale to není vždy pravda, v závislosti na tom, z čeho je kompost vyroben. Všude samé toxiny Různé toxiny se dostávají do komerčního kompostu různými způsoby. Listy vybírané z městských obrubníků a ulice často obsahují ropné a jiné odpady z automobilů. Zvířata a jiné živočišné výkaly se mohou dostat do městského kompostu, a pokud nemají povolené vysoké teploty, nebo dostatečně dlouhou dobu kompostování, mohou do produktu vnášet patogeny. Totéž lze říci i o potravinářských odpadech, které jsou běžně přidávány do programů komunálního kompostu. Kompost vyráběný ze zelených recyklačních programů je často kontaminován materiály, od azbestu až po vedlejší produkty ropy z kartonů ošetřených voskem. Získejte nejlepší kompost Problém s komerčním kompostem spočívá v tom, že nevíme, co skutečně obsahuje. Pročítáním štítků zjistíte jen to, že produkt je bezpečnější, než jste si původně mysleli (což může být jen reklamní tah). Avšak kompost můžete snadno zkontrolovat, abyste zjistili, zda je hotový, jinými slovy – je stabilní a připravený k použití. Ujistěte se, že má pouze snadno identifikovatelné komponenty, jako jsou listy, trávy, nebo dřevní štěpky. Vložte hrst do plastového sáčku, uzavřete vak a nechte ho tak po dobu 24 hodin. Pokud při jeho opětovném otevření kompost zavání, pravděpodobně není hotový. Pomocí testovací sady pH, zjistíte pH vašeho kompostu. Některé státní zemědělské odbory testují kompost na odpadní produkty. Takové testování je levné a obsahuje množství rozpustných solí, bilanci dusíku a uhlíku a přítomnost těžkých kovů. Ti, kteří kupují velké množství kompostu pro terénní úpravy, nové dvory, nebo zahrady, by měli zvážit kontrolu u své místní státní zemědělské pobočky. Vytvořte si vlastní kompost Nejlepší způsob, jak se ujistit, že váš kompost nepřináší chemikálie, toxiny, nebo patogeny do půdy, je vytvořit si vlastní kompost. Postupujte podle technik pro výrobu kompostu a vyhýbejte se sběru kontaminovaných zdrojů (jako jsou listy u silnice, trávník na zahrádce u frekventované silnice atd.). Ujistěte se, že kuchyňské oškrabky, které pocházejí z produktů nakupovaných v obchodě, byly dobře umyté. Sledujte dobrou ekologickou praxi kolem dvora a zahrady, abyste zabránili vstupu chemikálií na trávu do zeleného odpadu. Požádejte své sousedy, aby udělali totéž.

Green 4/2018

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

konec roku bývá příležitostí ohlédnout se za ním nazpět a zjistit, jestli si z něho budete něco pamatovat, třeba za tři roky. Tedy vlastně i příležitostí připomenout si minimálně pět šest zásadních záležitostí, na které budete v souvislosti s odcházejícím rokem vzpomínat.

Myslím, že rok 2018 byl z pohledu greenkeepingu docela unikátní. Událo se hodně zajímavých věcí, nenudili jsme se. Zbytek není neproniknutelná šeď, ale když má něco trčet z ospalé nudné rutiny, musí to být výjimečné. Stačí retro tři nadmíru vydařené akce, tři novinky novinek?

Možná bych měl vzpomenout komunální volby, i když… Ale „náš“ člověk/čtenář by si určitě měl pamatovat lednový Seminář a výroční konferenci ČSG v kruhové hale ČZU v Praze s volbou nového výkonného výboru, červnový pyšelský Slunovrat, který se vzhledem k odpalům golfových míčků v okamžiku východu slunce stává kultovní záležitostí a pak říjnový Výroční turnaj ČSG v Darovanském dvoře, kde se Josef Čepek po předchozích triumfech v roce 2009 v Sokolově a v roce 2011 v Poděbradech stal nejúspěšnějším hráčem v jeho devatenáctileté historii.

A zmíněné super novinky? Řídil jsem unikátní svahový stroj Ventrac, výjimečný svou konstrukcí a množstvím přídavných zařízení a adaptérů. Projel se novým Club Car Tempo, který přinesl ladné dynamické křivky, exkluzivní možnosti příslušenství a bezprecedentní úroveň konektivity s GPS systémem Visage. A vysekl poklonu sekačce JD 9009A, nenasytnému žroutu rafů s absolutní kontrolou nad strojem. Všechny novinky vznikly s cílem posunout golfovou hru, respektive greenkeeping, o pořádný kus vpřed… Podle mě se to skvěle povedlo.

V každém oboru je to jako když odlupujete slupky „cibule“. Za každou další slupkou, za každým poznáním, jsou zase další otázky, které rozkrýváte. A my se k nim snažíme – i s vaší pomocí – v každém čísle Greenu přinést to nejzajímavější. Typické je, že dnes nikdo neví, jaký bude zítřek. A typické také je, že lidi podle dneška ustavičně posuzují včerejšek, aniž by se pokusili představit si realitu včerejška bez znalosti dneška. Složité? Asi ano. Právě proto, že to je složité na pragmatické pochopení všech souvislostí, jde o dobrý způsob inspirace.

Tak si užívejte přelom roku a myslete na nás stejně často, jako my myslíme na Vás.

Hodně zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce 2019 mi za celou redakci Greenu dovolte připojit také velké poděkování za dosavadní spolupráci.

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor


KALENDÁŘ AKCÍ


» zobrazit všechny akce



Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan