ISSN 1804-8323



DOPORUČUJEME


Kompost jako základ

datum 23.08.2018 vlozil Luboš Procházka kategorie Zelené vzdělávání

Jak udělat z nechtěného odpadu kvalitní přírodní hnojivo? Domácnost i zahrada jsou zdrojem velkého množství bioodpadu. Ten je možné buď vyhazovat do speciální popelnice, nebo ho ekologicky kompostováním přeměňovat na kvalitní hnojivo pro další využití. Pro zrychlení zrání kompostu nebo při kompostování hůře rozložitelného materiálu, jako je tráva či větve, doporučují odborníci použít i ekologické urychlovače a termokompostéry. Kompost byl v minulosti běžnou součástí každé zahrady, v posledních letech se obliba kompostování opět vrací a je součástí životního stylu pro řadu lidí, kteří se chtějí chovat ohleduplněji k životnímu prostředí. Až dvě třetiny odpadu, který jinak skončí v komunálním odpadu, je možné kompostováním přetvořit na kvalitní humus. Do kompostu můžete dávat tyto produkty: slupky a zbytky zeleniny, rostlinný odpad ze zahrady, vylouhovaný čaj, kávovou sedlina, dřevěný popel, posečenou trávu, listí a drobné větvičky, piliny, nadrcenou kůru ze stromů, plevel, papírové pokládky na vejce. Až ze dvou třetin odpadu kvalitní hnojivo Bioodpad je tak jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách velmi kvalitně recyklovat na cenné organické hnojivo. Ke kompostování je vhodný organický odpad ze zahrady, ale i měkký kuchyňský. Správně založený kompost se do dvou dnů začne zahřívat až na teplotu okolo 50 °C, kdy se uvnitř začnou množit mikroorganismy. Teplota je nutná k hygienizaci kompostu, tedy ke zničení semen plevelů a zárodků chorob. Odpad ukládejte na kompost rovnoměrně „Veškerý organický odpad je třeba do kompostu ukládat pokud možno v rovnoměrných vrstvách a prohazovat je zeminou. Navíc se rozložení organické hmoty dá zlepšit a humifikační proces zrychlit, s tím pomohou například nejrůznější urychlovače kompostování, které obsahují velké množství důležitých humifikačních organismů ve speciálním živném substrátu z glycidů a proteinů. Navíc je použití velmi jednoduché - jednotlivé vrstvy kompostovaného materiálu stačí přípravkem lehce posypat,“ radí specialistka na zahrady Zuzana Pavelková. Pozor na čerstvě posekanou trávu! Čerstvě posekaná tráva sama o sobě není ke kompostování vhodná, protože je příliš vlhká, neprovzdušněná a může i zahnívat a následně páchnout. K trávě je nezbytné přidávat například drcené větve, piliny nebo hobliny, které travní hmotu provzdušní, a tím se snáze humifikuje. Kompostovat lze i kuchyňský odpad, kávovou sedlinu, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny apod. Nevzhledný kompost lze i výrazně zkrášlit Jednou z otázek bývá, kde na zahradě kompostovat? Pokud máte vlastní zahradu a jste přiměřeně zruční, můžete si sami postavit nekrytý kompost z dřevěných prken. Mezi nejčastější argumenty kritiků kompostování je, že kompost je nevzhledný. Povrch kompostu však můžeme osázet rostlinami s velkými listy, které různorodý povrch kompostu zakryjí, vhodné jsou tykve, cukety, okurky. Při osazování se musí do kompostu udělat jamky a vyplnit je zeminou, aby měly rostliny pro začátek oporu a výživu. Správně založený kompost také nezapáchá, čímž se vyvrací další mýtus o kompostování. Do kompostu rozhodně neházejte: kosti, zbytky masa a kůže, tuky a oleje, vykvetlý plevel, rostliny napadené chorobami, chemicky ošetřené materiály, exkrementy domácích zvířat, velké kusy dřeva, větví, skořápky, pecky, slupky od banánů, košťálovou zeleninu, listy ořešáku, nahnilé ovoce, noviny. Nový kompost je běh na dlouhou trať Nevýhodou nekrytých kompostů je, že proces kompostování je dlouhodobý, od založení kompostu si do vzniku prvního kompostu počkáte i více než dva roky, a navíc se musí kompost přehazovat. Jednodušším a rychlejším řešením je vybrat si některý z plastových kompostérů, které se prodávají v různých velikostech a provedeních. Zde je kompost totiž hotový již do půl roku. Další výhodou je stabilní konstrukce odolná povětrnostním podmínkám. Kvalitní kompost = větší a kvalitnější úroda A co říci na závěr? Na každé zahradě by rozhodně měl být kompost, jenž dokáže ulehčit vám i přírodě s velkým množstvím odpadu. Velmi důležité je i dodržování dostatečné vlhkosti kompostu. Čas od času je tak dobré, zvláště v horkých letních měsících, kompost náležitě prolít vodou. Nesmíme zapomínat také na vyvážený poměr „hnědého a zeleného“ kompostovaného materiálu. Jen tehdy dokážeme vyprodukovat kvalitní kompost, jenž následně pomůže i naší zahradě a úrodě.

Green 1/2019

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

letos začínáme již šestnáctou jarní sezonu, kdy nezávislý odborný čtvrtletník GREEN pravidelně vychází. V editorialu jeho prvního čísla, jehož výrobu si ČSG v roce 2003 zadal u vydavatelství Unigolf, čteme: „Greenkeeping je v zahraničí velmi respektovaný obor (i v Čechách si už hráči rychle zvykají na stále vyšší standardy z hlediska dokonalosti herních povrchů), podle nás si zaslouží odpovídající kvalitní tiskovinu… máme nemalé ambice stát se vítaným pomocníkem všech vás, kteří ke své práci potřebujete spíš odborné a zasvěcené informace… vycházet bude na minimálně 16 křídových stranách v plnokrevném provedení... a cíleně rozesílán všem členům ČSG, do všech golfových klubů jejich prezidentům, manažerům a konkrétním správcům hřišť, také do významných českých vzdělávacích center včetně Vysoké školy zemědělské v Praze a Mendelovy univerzity v Brně.“

Těší mě, že minimálně dva poslední „závazky“ se nám postupně podařilo naplnit (a stále daří) více než dobře. Na GREEN dnes narazíte v klubovnách golfových klubů a fotbalových týmů nejen v celé České i Slovenské republice, na pracovních stolech profesionálů – trávníkářů, na odborných akcích i na zajímavých událostech vyloženě sportovního nebo společenského významu…

Je to tak trochu malý zázrak, že náš časopis, fungující pouze z vlastních zdrojů, se nejen prosadil, ale i udržel v konkurenci velkých celků. Ty mají naprosto jiné možnosti a finanční prostředky. Všechno je samozřejmě o každodenní práci. Nás, spolupracujících kolegů a svazových firemních Patronech. Ale především je to o vás, o našich čtenářích. Nadále přivítáme jakýkoliv projev vaší přízně, popřípadě nepřízně, nebo i doporučení, o čem byste si v novém Greenu nejraději přečetli. Bráníte nám rovněž usnout na vavřínech – proto jsme například do tohoto vydání přinesli novou grafiku. Jde o správný krok, podařil se? Těšíme se na další spolupráci! Jsme rádi a vážíme si toho, že vzhledem k vašemu zájmu můžeme působit v oblasti greenkeepingu, která je i díky vám plná dění a aktivit. Na základě toho je každé čtvrtletí o čem psát a informovat, a náš časopis má smysl.

Mimochodem, téměř na den přesně, v prvních únorových dnech před 300 lety, vyšla první česká periodická tiskovina. Kuriozitou bylo, že ještě nepoužívala titulky, takže byla dost nepřehledná. Zprávy v Sobotních (Outerních) Pražských poštovských novinách z rozličných zemí a krajin přicházející s obzvláštním Jeho císařské a královské milosti obdarované (tak zněl jejich celý název, poštovské proto, že vycházely v sobotu a v úterý – tedy ve dnech, kdy jezdila pošta, která je také rozvážela) byly sice datovány, ale řazeny nikoli chronologicky, ani podle důležitosti. Nýbrž tak, jak se redaktorovi dostaly do rukou. A to někdy, jak si lze dobře představit, trvalo celou věčnost.

Přeji Vám pohodové čtení, chuť do práce a radost z úspěchů!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan