DOPORUČUJEME


Kompost jako základ

datum 23.08.2018 vlozil Luboš Procházka kategorie Zelené vzdělávání

Jak udělat z nechtěného odpadu kvalitní přírodní hnojivo? Domácnost i zahrada jsou zdrojem velkého množství bioodpadu. Ten je možné buď vyhazovat do speciální popelnice, nebo ho ekologicky kompostováním přeměňovat na kvalitní hnojivo pro další využití. Pro zrychlení zrání kompostu nebo při kompostování hůře rozložitelného materiálu, jako je tráva či větve, doporučují odborníci použít i ekologické urychlovače a termokompostéry. Kompost byl v minulosti běžnou součástí každé zahrady, v posledních letech se obliba kompostování opět vrací a je součástí životního stylu pro řadu lidí, kteří se chtějí chovat ohleduplněji k životnímu prostředí. Až dvě třetiny odpadu, který jinak skončí v komunálním odpadu, je možné kompostováním přetvořit na kvalitní humus. Do kompostu můžete dávat tyto produkty: slupky a zbytky zeleniny, rostlinný odpad ze zahrady, vylouhovaný čaj, kávovou sedlina, dřevěný popel, posečenou trávu, listí a drobné větvičky, piliny, nadrcenou kůru ze stromů, plevel, papírové pokládky na vejce. Až ze dvou třetin odpadu kvalitní hnojivo Bioodpad je tak jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách velmi kvalitně recyklovat na cenné organické hnojivo. Ke kompostování je vhodný organický odpad ze zahrady, ale i měkký kuchyňský. Správně založený kompost se do dvou dnů začne zahřívat až na teplotu okolo 50 °C, kdy se uvnitř začnou množit mikroorganismy. Teplota je nutná k hygienizaci kompostu, tedy ke zničení semen plevelů a zárodků chorob. Odpad ukládejte na kompost rovnoměrně „Veškerý organický odpad je třeba do kompostu ukládat pokud možno v rovnoměrných vrstvách a prohazovat je zeminou. Navíc se rozložení organické hmoty dá zlepšit a humifikační proces zrychlit, s tím pomohou například nejrůznější urychlovače kompostování, které obsahují velké množství důležitých humifikačních organismů ve speciálním živném substrátu z glycidů a proteinů. Navíc je použití velmi jednoduché - jednotlivé vrstvy kompostovaného materiálu stačí přípravkem lehce posypat,“ radí specialistka na zahrady Zuzana Pavelková. Pozor na čerstvě posekanou trávu! Čerstvě posekaná tráva sama o sobě není ke kompostování vhodná, protože je příliš vlhká, neprovzdušněná a může i zahnívat a následně páchnout. K trávě je nezbytné přidávat například drcené větve, piliny nebo hobliny, které travní hmotu provzdušní, a tím se snáze humifikuje. Kompostovat lze i kuchyňský odpad, kávovou sedlinu, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny apod. Nevzhledný kompost lze i výrazně zkrášlit Jednou z otázek bývá, kde na zahradě kompostovat? Pokud máte vlastní zahradu a jste přiměřeně zruční, můžete si sami postavit nekrytý kompost z dřevěných prken. Mezi nejčastější argumenty kritiků kompostování je, že kompost je nevzhledný. Povrch kompostu však můžeme osázet rostlinami s velkými listy, které různorodý povrch kompostu zakryjí, vhodné jsou tykve, cukety, okurky. Při osazování se musí do kompostu udělat jamky a vyplnit je zeminou, aby měly rostliny pro začátek oporu a výživu. Správně založený kompost také nezapáchá, čímž se vyvrací další mýtus o kompostování. Do kompostu rozhodně neházejte: kosti, zbytky masa a kůže, tuky a oleje, vykvetlý plevel, rostliny napadené chorobami, chemicky ošetřené materiály, exkrementy domácích zvířat, velké kusy dřeva, větví, skořápky, pecky, slupky od banánů, košťálovou zeleninu, listy ořešáku, nahnilé ovoce, noviny. Nový kompost je běh na dlouhou trať Nevýhodou nekrytých kompostů je, že proces kompostování je dlouhodobý, od založení kompostu si do vzniku prvního kompostu počkáte i více než dva roky, a navíc se musí kompost přehazovat. Jednodušším a rychlejším řešením je vybrat si některý z plastových kompostérů, které se prodávají v různých velikostech a provedeních. Zde je kompost totiž hotový již do půl roku. Další výhodou je stabilní konstrukce odolná povětrnostním podmínkám. Kvalitní kompost = větší a kvalitnější úroda A co říci na závěr? Na každé zahradě by rozhodně měl být kompost, jenž dokáže ulehčit vám i přírodě s velkým množstvím odpadu. Velmi důležité je i dodržování dostatečné vlhkosti kompostu. Čas od času je tak dobré, zvláště v horkých letních měsících, kompost náležitě prolít vodou. Nesmíme zapomínat také na vyvážený poměr „hnědého a zeleného“ kompostovaného materiálu. Jen tehdy dokážeme vyprodukovat kvalitní kompost, jenž následně pomůže i naší zahradě a úrodě.

Green 3/2018

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

nejuznávanější teorie předpokládá, že humor a smích se vyvíjí z pocitů a projevů triumfu. Plně se s ní neztotožňuji, protože tento vzácný dar dostal vítěz letošního Výročního turnaje ČSG pan Josef Čepek do vínku snad už při svém narození dne 2. února 1956 (na Hromnice). Tento rebel a pohodář s jedinečným smyslem pro humor vyhrál v Darovanském dvoře devatenáctý ročník tradičního prestižního golfového klání (blíže viz s. 12 až 16). Titul Nejlepší hrající greenkeeper tak získal zpátky do svého ročního držení – a to po předchozích triumfech v roce 2009 v Sokolově a v roce 2011 v Poděbradech. Blahopřejeme!

Poděbradský Josef Čepek v současnosti pomáhá s údržbou hřiště Královského GC Malevil. O tom, že umí skvěle hrát golf, není třeba nikoho přesvědčovat. S holemi vyráží na hřiště od roku 1982 a o sedm roků později se dokonce s českou golfovou reprezentací podíval do Walesu. Po vítězství v Darovanském dvoře se rázem stal nejúspěšnějším hráčem greenkeeperské turnajové historie. Jen trojici hráčů (Svěntek, Daňko, Čepek) se totiž až do letošního turnaje podařilo dvakrát zvítězit. Díky zlatému (nebo snad zelenému? 6) hattricku se Josef Čepek rázem osamostatnil v čele historického žebříčku „nesmrtelných“ greenkeeperských šampionů.

Ale vraťme se na začátek ke smyslu pro humor, který je jednou z nejlepších vlastností, jaké člověk může mít. Je bezvadné, že nový šampion šampionů ho má na rozdávání. Když jsem Josefu Čepkovi pomáhal v Darovanském dvoře s uložením trofeje a cen do jeho staršího auta, neodpustil jsem si na jeho adresu pár slovních legrácek. Usmál se a usadil mě vtipnou hláškou „Vsadím se, že ani ty nevypadáš stále tak dobře, jako před patnácti lety!“ S dobrým smyslem pro humor se budete spontánně smát, zbavíte se stresu, nebudete mít problém komunikovat s ostatními i řešit nepříjemné situace. Lidé často nevědí, že není nutné být vtipný, abyste měli smysl pro humor – tento smysl je spíše schopnost vidět na všem to vtipné.

Smích má nad naší myslí a tělem velkou moc. Když si člověk se smyslem pro humor zlomí nohu, nezpanikaří. Nebude z toho zbytečně naštvaný. Pusťte si nějaký film s Eddie Murphym, Stevem Martinem, nebo Chevy Chasem, klasiku komediálního žánru, jako jsou Mladý Frankenstein, Ohnivá sedla, Ženy sobě, nebo Pařba ve Vegas. Nebo se prostě pohodlně usaďte v křesle s novým Greenem v rukách...

Přeji Vám za redakci Greenu pohodové čtení,
hodně zdraví, štěstí i trávníkářských úspěchů.

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor


KALENDÁŘ AKCÍ


» zobrazit všechny akce



Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan