ISSN 1804-8323



DOPORUČUJEME


Zužitkujte posekanou trávu

datum 26.06.2018 vlozil Luboš Procházka kategorie Trávníky

Aby byl trávník jako kobereček, musíme ho pravidelně sekat. A aby té práce nebylo málo, posekanou trávu musíme ještě uklidit. Máte-li velký trávník, bývá jí hromada. Co s ní? Posekanou trávu je možné odvézt do kompostárny nebo lze využít dnes už poměrně rozšířených kontejnerů na bioodpad. Než ale trávu vyhodíte, zapřemýšlejte, zda by vaší zahrádce nemohla prokázat dobrou službu. Čerstvě posekaná i lehce zaschlá tráva poslouží jako mulčovací hmota, kterou se dají obložit rostliny na záhonech i v nádobách. Vrstva mulče chrání zeminu před vysycháním a zabraňuje růstu plevelů. Nehodí se jen na vlhká a stinná místa, protože by tak akorát vzniklo příhodné prostředí pro slimáky, ale tam mulčovat beztak nepotřebujete. Mulč z trávy oceníte především u zeleniny typu rajčata, okurky a papriky. Mulčovat se dají i ovocné stromy, okolo nich ale nanášíme trávu v menší vrstvě a 10 cm okolo kmene necháme volných. Trávu můžeme motykou zapravit do země, která se tak obohatí o živiny. Tento postup využijeme nejen u stromů, ale také při zakládání nových záhonů. Zemina se tím přirozeně prohnojí a budou se v ní lépe množit prospěšné mikroorganismy. Posekanou trávu můžete zužitkovat i ve vlastním kompostu. Ale pozor, nezapomeňte ji prokládat listím, větvičkami a hlínou. Někteří zahrádkáři udělají tu chybu, že do kompostéru ukládají jenom trávu a případně nějaký odpad z kuchyně, a pak se diví, když hmota nelibě páchne a zahnívá. Tráva coby dusíkatá složka by měla ideálně tvořit jen 1/3 kompostu, zbytek má být tvořen uhlíkatou hmotou z listí a štěpky.

Green 1/2019

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

letos začínáme již šestnáctou jarní sezonu, kdy nezávislý odborný čtvrtletník GREEN pravidelně vychází. V editorialu jeho prvního čísla, jehož výrobu si ČSG v roce 2003 zadal u vydavatelství Unigolf, čteme: „Greenkeeping je v zahraničí velmi respektovaný obor (i v Čechách si už hráči rychle zvykají na stále vyšší standardy z hlediska dokonalosti herních povrchů), podle nás si zaslouží odpovídající kvalitní tiskovinu… máme nemalé ambice stát se vítaným pomocníkem všech vás, kteří ke své práci potřebujete spíš odborné a zasvěcené informace… vycházet bude na minimálně 16 křídových stranách v plnokrevném provedení... a cíleně rozesílán všem členům ČSG, do všech golfových klubů jejich prezidentům, manažerům a konkrétním správcům hřišť, také do významných českých vzdělávacích center včetně Vysoké školy zemědělské v Praze a Mendelovy univerzity v Brně.“

Těší mě, že minimálně dva poslední „závazky“ se nám postupně podařilo naplnit (a stále daří) více než dobře. Na GREEN dnes narazíte v klubovnách golfových klubů a fotbalových týmů nejen v celé České i Slovenské republice, na pracovních stolech profesionálů – trávníkářů, na odborných akcích i na zajímavých událostech vyloženě sportovního nebo společenského významu…

Je to tak trochu malý zázrak, že náš časopis, fungující pouze z vlastních zdrojů, se nejen prosadil, ale i udržel v konkurenci velkých celků. Ty mají naprosto jiné možnosti a finanční prostředky. Všechno je samozřejmě o každodenní práci. Nás, spolupracujících kolegů a svazových firemních Patronech. Ale především je to o vás, o našich čtenářích. Nadále přivítáme jakýkoliv projev vaší přízně, popřípadě nepřízně, nebo i doporučení, o čem byste si v novém Greenu nejraději přečetli. Bráníte nám rovněž usnout na vavřínech – proto jsme například do tohoto vydání přinesli novou grafiku. Jde o správný krok, podařil se? Těšíme se na další spolupráci! Jsme rádi a vážíme si toho, že vzhledem k vašemu zájmu můžeme působit v oblasti greenkeepingu, která je i díky vám plná dění a aktivit. Na základě toho je každé čtvrtletí o čem psát a informovat, a náš časopis má smysl.

Mimochodem, téměř na den přesně, v prvních únorových dnech před 300 lety, vyšla první česká periodická tiskovina. Kuriozitou bylo, že ještě nepoužívala titulky, takže byla dost nepřehledná. Zprávy v Sobotních (Outerních) Pražských poštovských novinách z rozličných zemí a krajin přicházející s obzvláštním Jeho císařské a královské milosti obdarované (tak zněl jejich celý název, poštovské proto, že vycházely v sobotu a v úterý – tedy ve dnech, kdy jezdila pošta, která je také rozvážela) byly sice datovány, ale řazeny nikoli chronologicky, ani podle důležitosti. Nýbrž tak, jak se redaktorovi dostaly do rukou. A to někdy, jak si lze dobře představit, trvalo celou věčnost.

Přeji Vám pohodové čtení, chuť do práce a radost z úspěchů!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan