DOPORUČUJEME


Pivo je národním nápojem

datum 28.07.2017 vlozil Luboš Procházka kategorie Zajímavosti

Vysvětlovat, co to je pivo, je v našich končinách naprosto zbytečné, zvlášť když si vedeme tak skvěle i ve světových žebříčcích, co se konzumace týče. Mnohý golfista po zvládnuté osmnáctce rád smočí hrdlo vychlazeným zlatým mokem. Nezaškodí ale vědět, co pivo vlastně obsahuje a jaký má vliv na organismus, golf nevyjímaje. Podle českých předpisů se pivem rozumí pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny, připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu. Pokud nebudu brát v potaz samotný alkohol, tak se pivo jeví jako super zdravý přírodní elixír. Vždyť se i říká, jak je „nadupané" vitamíny a minerály. Skladba vitamínů je sice poměrně bohatá, ale jejich kvantita není výrazná. Když porovnáme například množství vitamínu B1 ve stogramové porci hrachu, tak v jednom půllitru piva je ho 77x méně. V propagačních článcích se uvádí v pivu obsažené vitamíny a jejich doporučená denní dávka, uvedená obvykle v procentech, se může na první pohled jevit jakžtakž pozitivně, nešvar alkoholu spočívá v tom, že zhoršuje využívání vitamínů. Články pak už samozřejmě nezmiňují, kolik vitamínů člověku nakonec zbude, pokud vůbec nějaké... Proto tolik oblíbené popíjení piva při jídle není příliš příznivé, jelikož se snižuje využitelnost látek nacházejících se v potravě (nehledě na popíjení bez konzumace jídla). Obdobně to platí i u minerálů. Alkohol působí močopudně, tudíž dochází k výrazným ztrátám vody i minerálních látek. Jako řešení se nabízí nealkoholické pivo, které bohužel nemá takový šmak jako alkoholické. A když se podíváte na etiketu, zjistíte, že nějaké minimální množství alkoholu přece jen obsahuje, obvykle kolem 0,5 %. Na což je třeba brát zřetel v případě užívání léků. Pivo ale obsahuje ještě kdejaká další „tajemství", třeba mykotoxiny, což jsou škodlivé látky produkované zejména plísněmi. Podle analýzy D-testu z roku 2013 obsahovaly dvě třetiny českých piv zmíněné mykotoxiny. To není moc příznivé zjištění, obzvlášť když poškozují játra i ledviny a negativně působí na imunitní systém. Mohou mít také negativní vliv na krevní oběh, některé z nich jsou dokonce potencionálně karcinogenní. Dalším nepříjemným zjištěním jsou konzervační látky a alergeny. Jako konzervační látka se v pivech používá oxid siřičitý, který se (jen tak pro zajímavost) vyrábí synteticky zahříváním rudy s obsahem síry, a jak uvádí Wikipedie, jedná se o bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn. Mezi možné nežádoucí účinky patří bolesti hlavy či žaludku, nevolnost a problémy astmatického typu. Při testování účinků siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních vředů při požití látky. Pivo je tak oblíbené, že se jím nejen prolíváme, ale ještě se v něm i koupeme. Skvělý marketingový tah! Jako by nestačilo, kolik se piva vypije. Bohužel neexistuje dlouhodobá studie, která by potvrzovala pozitivní vliv alkoholu na pokožku; ba naopak, jsou spíše známá zhoršení kožních nemocí. Ale abych nezůstala jen u negativ. Co se tolik proklamovaného cholesterolu týče, pivo obsahuje látky, které podporují tvorbu „dobrého" cholesterolu a potlačují tvorbu toho „nepříznivého", navíc pivo cholesterol neobsahuje. Faktem tedy zůstává, že nutriční hodnota piva je v porovnání s naprostou většinou běžných potravin zanedbatelná. Ale ruku na srdce, kdo pije pivo kvůli nutričním hodnotám? Je to spíše o chuti a společenském souznění. Podle některých studií bylo prokázáno, že alkohol v malém množství má příznivý vliv na lidský organismus, stejně tak je známa jeho škodlivost při nadměrném užívání. Doporučení jsou různá, nicméně je nabíledni, že „jedno pivko nikoho nezabije". Tedy v malém množství může být lékem, ve velkém jedem. Ať tak či onak, pivo zůstává oblíbeným, a dalo by se říct, národním nápojem. No nic, skočím si na jedno...

Green 2/2017

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

léto přišlo a s ním i ponoření do příběhů, které denně mnohdy až do posledních paprsků světla na golfovém hřišti zažíváme. Turnaj stíhá turnaj, sezona 2017 je v plném proudu. A mě osobně moc těší, že zase bude určitě spojena se spoustou zábavy, pohodou a pozitivními emocemi, jak to již naznačily na jejím samém začátku aprílové turnaje po celém Česku. Ani náhodou se nenaplnily obavy, že apríl upadá a přežívá už jen pod taktovkou médií.

Navštívili jsme (a také si s „krokodýlem v patách“ zahráli) turnaj na zamýšleném hřišti v jihočeské Krči u Protivína. Výborně se pobavili a i tak trochu žasli, jak rychle se objevují zbrusu nové vtipy na aktuální situaci. Slečna Soňa se například v povedené legrácce ptala hráček ve flightu na radu, jak má nejlépe odstranit mastný flek na svém bílém triku. Zašpinila si ho benzinem při manipulaci se sekačkou během sekání první jarní trávy. Dostávala dobře míněné babské rady jako vyčistit mastný flek jarem, sodou, kypřícím práškem, toluenem, nanesením škrobu nebo – „Přece si nebrat na takovou práci bílé tričko!“ vítězně problém rozlouskl její vtipný mužský spoluhráč…

Vážných věcí máme v životě hodně. Je příjemně odlehčující dívat se na svět s nadhledem, navíc když je zvolený humor laskavý, a ne ubližující či škodolibý. Jsme možná v současnosti více zaneprázdnění než dřív a nemáme tolik času vymýšlet humor, který pohladí a neudělá z lidí blbce. Každopádně, humor a schopnost smát se patří k lidskému druhu. To zůstává stejné, mění se jen doba a podmínky – to, z čeho si můžeme dělat legraci. Potřeba humoru, také i na golfu, naštěstí zůstává.

Na závěr ještě z jiného „soudku“, plného zajímavostí, inspirace a radosti, který letní Green přináší. Rozhodně doporučujeme k vašemu laskavému přečtení zejména jinačovické Vítám já tebe, ne ty mne!, těšetické Tady se hraje na pohodu a Depresscupový výleťák. Zaujmout by Vás také mohla Exkurze do pískovny a zevrubné info o všudehrálském odznakovém apetitu. A rozhodně byste si neměli nechat ujít reportážní ohlédnutí za turnajovým přivítáním letního Slunovratu v Pyšelích, při kterém první odpálené míčky létají na fairwaye za ranního rozbřesku k 04,30 hodin. Již tradičně při něm nešlo ani tak o bravurní sportovní výkony, ale hlavně o radost a relax, dobře nejdelší den v roce nastartovat a díky jedinečnému zážitku si jej pěkně užít a oslavit. Myslím, že toto vydání nabízí hodně zajímavého a zábavného čtení.

Přeji Vám za redakci Greenu pohodové čtení,

hodně zdraví, štěstí a trávníkářských úspěchů!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan