DOPORUČUJEME


Odpusťte trávě, že roste až na jaře…

datum 10.05.2017 vlozil Luboš Procházka kategorie Zelené vzdělávání

Je to dosti zdlouhavá, drahá a golfisty neoblíbená operace, ale výsledek stojí za pěkný, zdravý a hustý trávník, říká hlavni hostivařský greenkeeper Tomáš Dymeš. Řeč je o prořezu drah, pískování a verifikaci. Hráčí si každé jaro stěžují, proč se to dělá právě na jaře. A greenkeepeři odpovídají, že tráva zkrátka začíná růst až na jaře… Člověk se občas zapomene a podráždí ho, že dítě se obléká déle, starý člověk chodí pomaleji, cizinec ve městě bloudí, a když dojde sud, chvíli trvá, než se narazí nový. Ale tak to prostě je. Zastavte s, nadechněte se a nechte věci být. Večer jsou hvězdy, ráno rosa, dítě se směje, stáří je moudré a ve světě je taky hezky. Odpusťte trávě, že roste až na jaře… Prořezáváním drnů a odstraňováním stařiny odvezeme ze sedmihektarového hřiště na třicet kubíků „nepořádku“. Namísto toho rozsypeme mezi stébla na 150 tun křemičitého písku a při aerifikování se dostáváme do hloubky dvaceti centimetrů. Pro naše krásné hřiště a vaši příjemnou hru se snažíme udělat do nejlepší. Po celý rok, nejen na jaře, říká Tomáš Dymeš. Kontakt a bližší informace: www.golfhostivar.cz, Hostivařský expres, vydání duben - květen 2017

Green 2/2018

Časopis GREEN

Vážení čtenáři, kolegové,

vedro a vedro, suchá tráva, vyprahlá zem. Mraky se jen proženou a požehnaný (nepřívalový) déšť zalévá krajinu někde jinde. Líšnice nebo Pyšely bojovaly na jaře ze všech sil. Naštěstí obě hřiště odolala, s některými z vás jsme se mohli osobně přesvědčit, že se dostaly dokonce do top kondice (viz materiál na s. 6, resp. na s. 10). „O krásné jaro a podzim jsme však na desítky let přišli,“ však zdvíhá prst přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, která tvrdí, že chyba je na straně člověka. Může za extrémy příroda, nebo my?

S příchodem července hlásilo několik míst v Česku rekordně chladné počasí. Teploty se v noci pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia a na horách mrzlo. Průměrná teplota klesla na přesných 4,8 stupňů Celsia, a to bez výrazných rozdílů mezi jednotlivými regiony. Z více než poloviny stanic s alespoň třicetiletou historií záznamů hlásili meteorologové dokonce rekordy (v Přerově pro druhou červencovou noc padl rekord pocházející z roku 1892). K situaci přispěla projasněná obloha, bezvětří a také studený vzduch ze severu. „Koktejl pesticidů zabíjí včely, padneme na držku,“ přitvrzuje Jakub Hruška. „Na čase je výrazně zdražit vodu – aspoň tedy pro ty, kteří s ní plýtvají. Musíme změnit zemědělství, lesnictví a hlavně si zvyknout na extrémy.“

Podle hydrologů už podobné suché období jako nyní zažila zdejší krajina v minulosti. Z diskuse, co mohou znamenat tři suché roky mezi lety 2014 a 2017, mají hydrologové v dalším suchém roce 2018 málo potěšitelnou prognózu. Se suchem se prý budeme muset vyrovnávat ještě dalších 20 let. Tuto předpověď opírají o minulost. Současná sucha se dají podle nich srovnat se situací v druhé polovině 19. století. Tehdy vlivem suššího počasí i špatného hospodaření v krajině trápil nedostatek vody české území právě zmíněných 20 let.

Máte strach ze změn? zeptal jsem se držíc dva poslední Greeny v ruce Kláry Spilkové, v současnosti nejlepší české profesionální hráčky. Říká se, že změna je život... „Strach jsem mívala, teď už ne,“ odpověděla mi s úsměvem. „To už mi říkal táta: Počkej si na konec sezony a pak dělej změny. Jestli má nějaká změna přijít, tak přijde a není čeho se bát. Je to přirozený vývoj.“

Přeji Vám za redakci Greenu pohodové čtení, hodně zdraví, štěstí i trávníkářských úspěchů a hlavně - Nebojte se změn!

LUBOŠ PROCHÁZKA, šéfredaktor




Národní institut golfového vzdělávání Český svaz greenkeeperů Fegga Golf Resort Karlovy Vary ČGF Ittec Ittec Ittec John Deere Agro CS Golf Digest Agris.cz Profigrass Royal Golf Club Mariánské Lázně Everris. Agentura Bonus Sklopísek Střeleč Střední zemědělská škola Dalovice Plagron Golf Hluboká
Ingolfer
Golf Sokolov Golf Beroun Aros Provodínské písky Böhmerwald Golf Park Lovochemie Vydavatelství Baštan